wtorek, 2 kwietnia 2013

Hejka ;) Mam tyle pomysłów w głowie i rzeczy o których chcę tu napisać, że o ja cie. Tyle, że przecież nie napiszę wszystkiego za jednym razem. Więc zacznę od tych wcześniejszych. UWIELBIAM GOTOWAĆ <3 Baaardzo. Kocham to. No i ostatnio (chyba w sobotę) zrobiłam babecki ! Przepis znalazłam na tej stronie. Napiszę przepis tutaj. A nóż będzie ktoś chciał upichcić. Są to babeczki z mlecznej czekolady z musem, który również jest z mlecznej czekolady. W sumie, zdecydowanie wolę wydanie z gorzką czekoladą, ale te też jest ołkej :)


Ciasto brownies z mleczną czekoladą:

75 g masła

75 g mlecznej czekolady
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
60 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z mlecznej czekolady:
200 g mlecznej czekolady
3 żółtka
40 g drobnego białego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
150 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej)
+
12 papilotek 5 cm (np. metalicznych) 
posiekane orzechy zrumienione na suchej patelni 
kakao (opcjonalnie)

Ciasto brownies z mleczną czekoladą: Piekarnik nagrzać od 160 stopni. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej (lub w dobrym rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu ciągle mieszając). Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.
Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3 objętości foremki (u mnie sięgała poniżej połowy). Piec przez około 18 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.

Mus z mlecznej czekolady: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka (muszą być ogrzane do temperatury pokojowej lub lekko ciepłe) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i mieszając roztopić, ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i połączyć z masą bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny aby mus nieco zastygł. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na babeczki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia. Deser można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Udekorować zrumienionymi kawałkami orzechów i kakao.

Moje wyglądały tak huehue ^.^


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz